KAJ JE
FILM NA OKO?

MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL ZA MLADE

 

Film na oko (FNO) je vseslovenski festival za otroke in mlade, ki prikazuje filme z vsega sveta.

Gre za filme, ki redkeje dobijo distributerje v posameznih državah in tako le posredno dosežejo večje število ljudi. V ospredju je želja po pripovedovanju pomembnih zgodb odraščanja, zorenja in dozorevanja mladih po vsem svetu. Njihov vsakdan zaznamuje kultura, v kateri živijo, družinsko in politično okolje, osebna doživetja, užitki in preizkušnje.

FNO je tudi filmsko-vzgojni festival, ki nadaljuje poslanstvo svojega organizatorja in producenta, Zavoda Vizo. Ta se na nacionalni ravni zavzema za popularizacijo in umestitev filmske vzgoje v splošni izobraževalni kurikulum vzgojno izobraževalnih zavodov na vseh starostnih ravneh.

 


 

Filmska vzgoja na festivalu je sestavljena iz kakovostnega filmskega programa (ki ga pripravlja kurator Rok Govednik) in ciljno ter preudarno pripravljenih pedagoških vsebin, ki ga spremljajo. Na pedagoških filmskih pogovorih in delavnicah po projekcijah krepimo kritično argumentacijo, pomagamo artikulirati mnenje, vzpodbujamo ustvarjalnost, vzgajamo empatičen odnos do filmske kulture, odgovarjamo na porajajoča se vprašanja in omogočimo otrokom ter mladim, da (tudi neposredno) spoznajo filmske ustvarjalce.

V središče prikazovanja filmskih biserov pa ne postavljamo samo celovečercev in srednjemetražnih filmov, pač pa tudi kratki meter. Mladim želimo približati izredno pomembno vlogo kratkega filma, saj ima ta povsem svojsko veljavo in pomen in ga pogosto neupravičeno označujemo za zgolj “začetniške poizkuse” (še) (ne)izkušenih filmskih ustvarjalcev. Kratki filmi so kuratorsko premišljeno kot predfilmi uvrščeni k celovečercem. S tem bi radi pokazali na enakovredno mesto zastopanosti v prikazovanju, ki si jo ti zaslužijo v naših kinematografih.

FNO je festival za mlade, ki od filma pričakujejo več kot le instantno zabavo oz. popcorn razvedrilo. Mladost si organizatorji festivala razlagamo zelo sociološko in v njenem opredeljevanju razmišljamo tudi o t.i. vsiljeni (nezaposleni mladi) na eni in podaljšani (postadolescenti, študentje) mladosti na drugi strani, poleg tradicionalnih meril za klasično (šolajoča se mladina do 20 let) ali skrajšano (zaposleni mladi) mladost. Tako je FNO festival z vse nas, za vse mladosti!

 


 

Sekcijo filmov Nočni horizonti smo pripravili za dve starostni skupini – 12+ in 14+ let. Mladostnikom skuša približati zahtevnejše teme in drznejše filmsko-izrazne tehnike, s katerimi se najverjetneje v svojem vsakdanu še niso srečali. S tem odpirajo široka polja za razmislek in debate.

Nismo pozabili tudi na otroke in družine. Družinski program se osredotoča na filmske vsebine za otroke od starosti 8 let in dalje, ko lahko že samostojno berejo in sinhronizacija filmov ni potrebna. Ogled teh filmov bo s starši še toliko bolj izrazit, saj vse filme povezuje močna vez družinskih odnosov.

Pogledi pa so kar najširše zastavljeni program za vse in vsakršne mlade filmoljube in pod svoje okrilje vključujejo tudi Družinski program.

 

Novo na festivalu! Z letošnjo edicijo festivala vstopamo na pot prikazovanja izbranih mladinskih filmov z 11. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma ZOOM, ki so jih posneli mladostniki z vsega sveta, stari od 15 do 18 let.


[There are no radio stations in the database]